‘Een geweldig project’

Zomer 2015 vroeg Brian mij of ik ambassadeur wilde zijn voor zijn project Runnations. Zijn enthousiasme was aanstekelijk, en omdat ik bewondering heb voor iedereen die een marathon volbrengt, vind ik dit project helemaal geweldig. Ook het feit dat elke marathon voor een ander goed doel is, spreekt mij erg aan. En als tijdens de laatste marathon Brian dan echt vijftig wordt, gaat dat natuurlijk een fantastisch feest worden!

Zelf kwam ik via een ‘omweg’ – zwemmen en roeien – uit bij hardlopen. Toen ik in Medemblik woonde, werd ik gegrepen door zwemmen in het IJsselmeer. Dat resulteerde in een succesvolle deelname aan de zwemwedstrijd Stavoren-Medemblik in 1977 en 1978. Daarna bleef ik zwemmen, maar ik woonde inmiddels in Amsterdam, waar ik me in 1982 op een nieuwe passie stortte: roeien bij roeivereniging Okeanos aan de Bosbaan. Met mijn duurvermogen, opgebouwd bij het zwemmen, kon ik alle roeitrainingen goed aan.

Wereldkampioen
De selectie in de damesdubbelvier voor het WK roeien in 1985 kwam als een verrassing. Nog groter was de verrassing bij het halen van een bronzen medaille bij het WK in 1986. Een ander hoogtepunt was de deelname aan de Olympische Spelen van 1988 in Seoul. Helaas haalden we door ziekte van een van de roeisters de finale niet, maar er was wel winst in de kleine finale.
Na deze roeicarrière kwam de triatlonsport in beeld. De prestatie bij de hele triatlon in Almere in 1994 leverde een plek op in de nationale selectie van langeafstandstriatleten met deelnames aan meerdere EK’s en WK’s plus drie deelnames aan de Ironman in Hawaii. In 2012 werd ik wereldkampioen op de Olympische afstand triatlon in de leeftijdsgroep van 55 tot 59 en dit jaar werd ik tweede op de WK Half Ironman in dezelfde leeftijdsgroep.

Behalve dat ik lesgeef op het Zuiderzee College in Zaandam geef ik trainingen bij Running Holland; onlangs ben ik als trainer meegegaan met de door hen georganiseerde triatlonvakantie.

Marijke Zeekant (xx), docente lichamelijke opvoeding en triatlontrainer.
marijke zeekant 1marijke zeekant 2