Wim Schoots‘Bedrijven en lopers motiveren’

“Brian probeert al enige tijd een afspraak met me te maken. Ik snap niet zo goed waarom, dus het duurt enige tijd voordat we samen een kop koffie gaan drinken. Als druk baasje ben ik terughoudend in het aangaan van nieuwe verplichtingen, maar tegen Brians enthousiasme zijn weinig mensen opgewassen en ik bezwijk tijdens het gesprek dan ook binnen de kortste keren! Het mooie van Brians plan is dat het drie vliegen in één klap slaat: bedrijven en lopers motiveren voor een goed doel, lopers blij maken doordat ze één of meer marathons ergens op de wereld kunnen lopen, en last but not least Brian zelf die hier heel blij van wordt. Een soort opwaartse spiraal van enthousiasme.”

‘Buiten spelen’
“Ik loop al ruim veertig jaar hard en kan het als zestiger ook nu nog steeds niet laten. Voor mij is hardlopen een heerlijke vorm van ‘buiten spelen’. Als ik heb hardgelopen, is mijn dag eigenlijk al goed. Een bijna wekelijks hoogtepunt is de lange duurloop op zondag in de duinen met de jonge lopers uit mijn loopgroep, waarbij ik altijd
weer nieuwe paadjes weet te ontdekken. Genieten van de natuur is dan hoofdzaak.”

Mensen in beweging brengen
“Net als Brian is het in beweging brengen van mensen een centraal thema voor mij. Ik geef nu meer dan twintig jaar atletiek- en hardlooptraining aan groepen variërend van kinderen en recreatieve hardlopers tot psychiatrische patiënten. Op dit moment geef ik bij atletiekvereniging Phanos in Amsterdam training aan jonge lopers van 11 tot 25 jaar. Daar zit veel talent tussen dat langzamerhand ook deel begint uit te maken van de nationale top. Het mooiste hiervan is hun ontwikkeling van puber tot ‘mooi mens’ mee te maken; ik zie dat de training behalve aan het bereiken van topprestaties vooral bijdraagt aan de persoonlijke ontwikkeling van de jonge lopers. Het is een voorrecht om daar getuige van te mogen zijn.

Wim Schoots (xx), atletiek- en hardlooptrainer Phanos